Dimanikus idézet

„Ha valamit a jó Isten létre akar hozni, mindig megadja hozzá az eszközöket is.” - Boldog Gerhardinger Terézia anya

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kórus lelkigyakorlatos kórustábora

     Szokásos szüneti „edzőtáborunkat” 2013. januárjában több céllal szerveztük meg. A kórustáborok a kórusmunkában való előrehaladás, új művek tanulásának, régiek jóízű felidézésének intenzív időszakai, emellett most lelkigyakorlatos tapasztalatszerzésre is lehetőségük volt a kórustagoknak. Egyfelől folytatni szerettük volna a Mazgon Gábor atyával nyáron elkezdett lelkigyakorlatos építkezést, másfelől megcéloztuk az iskolanővérek lelkiségével, alapítójával való ismerkedést. Ennek érdekében meghívtuk a táborba Gábor atyán kívül Lobmayer M.Judit és Makai M. Csilla, képzésért felelős iskolanővéreket, illetve Dudás Nóra jelöltet, aki évek óta zongorakísérőnk, önkéntesünk. Kórusmunka és közösségi hitélmény egymást jól kiegészítő időtöltésnek bizonyultak; intenzív, inspirált alkotó légkör teremtődött az öt napos tábor során.

 

             

 

   Ez volt az első kórustábora a kórushoz szeptemberben csatlakozott új tagoknak, ez sok kicsi gyereket, sok új arcot jelentett. Az első este kicsik-nagyok alkottak párt, s mutatták be egymást. A „régiek” befogadó gesztusának jele volt, hogy ebben a kórustáborban a kórus „legöregebb” tagjai már részben felnőttként voltak jelen: a nagylányok csoportvezetéssel vették ki felelősségteljes részüket a lelkigyakorlat kíséréséből, ugyanakkor szobafőnökséget vállaltak, vagyis hatékonyan besegítettek az évek óta kialakult közösségi normák továbbadásába. Köszönhetően a nagy létszámú segítő háttérnek, mind a hatvan kórustag – akik részt vehettek a táborban – átélhette, hogy saját korosztálya szintjén volt foglalkoztatva. A fiúk nagy kincset jelentenek a gyermekkarban – Gábor atya megerősítette ezt azzal is, hogy külön a szárnya alá vette őket, s ennek nyomán egy érzékeny szívű, nyitott csoport alakult belőlük is. Judit nővér a legkisebbek legnépesebb csoportjának tartott intenzív Terézia anya-kurzust, sok élményszerű feldolgozással: rajzzal, filmmel, játékkal, beszélgetéssel, közös imával. A kicsinyeket elbűvölte Judit nővér lelkes, sziporkázó, kedves személyisége. Csilla nővér és Nóri jelölt a líceumosokkal (középiskolások) foglalkozott nagy-nagy odaadással és figyelmességgel, míg két 12.es nagylány, Jakab Erzsó és Bereczki Évike a felsősök csoportjait vezette. Csilla nővér csoportjában különösen nagy ajándék volt a közösségi játékokat kísérő felszabadító kacagás. Dudás Nóri zongorista növendékei számára volt talán a legintenzívebb a tábor, hiszen ők minden szünetet kihasználva még egyéni zongoraórákkal is megajándékozódtak a tábor napjaiban.

                          

  A nagyobbak Mária életéhez és Terézia anyához kerültek közelebb a Mazgon Gábor atya által megálmodott élményszerű foglalkozások révén. Sok-sok játék, örömteli esti közös éneklések, mélyen érintő szentségimádás, páros kiscsoportos megosztások, élőszobor –felállítás, képregénykészítés tette gazdaggá az együtt töltött napokat. Tanultuk a személyes pozitív visszajelzés-adást, mely mindenki számára életadó, megerősítő, bátorító volt. Új barátságok szövődtek a kórustagok közt, mely még inkább megerősíti a kórus lelki energiáit: egymást szerető emberek közösség együtt teremti a szépet.

         

     A kórusmunkát Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera vezette. A táborban kezdett új művek - Sanctus a Patay graduáléból, Mendelssohn: Laudate pueri, Kodály Zoltán: Esti dal, Kodály Zoltán: Egyetem-begyetem, Benjamin Britten: Deo gratias! a Ceremony of Carols-ból – mellett különösen nagy öröm volt énekelni Orbán György Glóriáját a 6. miséből, a 75. születésnapját ünneplő Kocsár Miklós műveit: Salve Regina, Jó szánút, karácsonyi ciklusából négy darab, reneszánsz motettákat (Lassus: Adoramus, Gallus: Domine, Monteverdi: Angelus) , kedvenc madrigáljainkat, Mozart: Ábécé-nótáját, Liszt: Vidáman játszva űzzük a bút, Herwig Reiter: Bitte Bettijét, a karácsonyi Britten-mű más tételeit, és a gyermeki örömöt a kórusmuzsikában megújító Kodály-műveket: Ave Maria, Nagyszalontai köszöntő, Táncnóta.

         

     Nagy élmény volt a vízkereszti közös mise, ahol a kórustagok szülei, testvérei, illetve régi kórustagok is részt vettek, bejőve a környező falvakból, ajándékot hozván: gyümölcsöt, süteményt, szörpöt. A tábor helyszíne a szovátai Teleki Oktatási Központ volt, mely gondos, tiszta környzetével, finom ételeivel, kedves dolgozóival segítette az elmélyült szakmai és lelki építkezést. A sok fejlesztő foglalkozás mellett arra is volt alkalom. Hogy a havas tájon a szikrázó napsütésben délutánonként sétálhassunk, hógolyózzunk egyet, vagy éppen társasjátékozzunk – kicsik a nagyokkal, mint egy családban - , és sokat-sokat nevessünk.

| Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja | Lépjen kapcsolatba velünk |
| www.erdelyitunderkert.hu | www.marosszekikodalygyermekkar.hu | Cím: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 20-26. |
| Postai címek: 545500 Szováta, Tavasz u. 91. Románia, 1092 Budapest, Knézich u. 5-7. | Telefon: +40 743 862 517, +36 30 689 01 67 |