Dimanikus idézet

„Az ember képzésével, nevelésével jobbá tehető a világ.” - Az iskolanővérek szabályzata

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar első helyzést ért el a Neuchatel-i Nemzetközi Kórusversenyen, Svájcban

  

  

 

1985 óta két évente rendezik meg a nyugat-svájci Neuchatel városában a Nemzetközi Kórusfesztivált. A fesztivál honlapján ezt írják magukról:”A világ legjobb kórusainak találkozó helye” „Európa egyik legfontosabb kóruszene fesztiválja” „Különböző háttérrel rendelkező emberek és kórusok kulturális cseréjének hete”. A verseny magas színvonalát az biztosítja, hogy minden kategóriában igen nehéz két mű a kötelező versenyszám, emiatt csak olyan kórusokat fogadnak, akik vállalják, hogy a nehéz műveket is megszólaltatják. A gyermekkarok számára Jannequin: Au Joli jeu…c. négy szólamú madrigálja, illetve Kocsár Miklós: Salve Regina c. műve volt a kötelező darab.

 

     A versenyt amatőr kórusok számára rendezik, akiket a zenei élet elismert szakembereiből álló nemzetközi zsűri és nagyszámú, lelkes és hozzáértő közönség bírált el. Az idei zsűri tagjai: Enrique Azurza, Maria Goundorina és Pierre-Louis Nanchen, akik európai kórusversenyek közismert szaktekintélyei. A részt vevő kórusok kiválasztása szigorú szabályok alapján történt, ez biztosította a nagyon jó minőséget. Ennek eredményeképpen sokan irigylik a NICF hírnevét. Ez a fesztivál a legjobb európai kórusversenyek közé tartozik, melyek összehozzák a nemzetközi hírnévvel rendelkező legjobb amatőr kórusokat a világ minden tájáról. A 2014-es versenyen 13 kórus vett részt, a következő országokból érkeztek a meghívott részt vevő kórusok: Venezuela, Argentína, Kína, Litvánia, Csehország, Macedónia, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Finnország, Portugália – és Románia, melyet kórusunk képviselt.

 

     A fesztiválon különösen is értékeltük a kiváló szervezést, a verseny magas színvonalát, a barátságos fogadtatást. Nem kerülhetett volna sor a fesztiválra a több száz magasan motivált önkéntes segítsége nélkül. Jellemzője a fesztiválnak, hogy minden kórus rendelkezésére állt két vezető a fesztivál teljes ideje alatt – Isabelle és Hanna - , akik nagyon barátságosan, biztos kézzel, mégis gyengéden vezették, kísérték a gyerekek minden lépését.

 

    Több kategóriában zajlott a verseny; minden kategória versenyzői négy műsorral készültek I. versenyműsor: reneszánsz műsor, mely a négy szólamú kötelező francia madrigálon kívül egy szabadon választott egyházi és egy szabadon választott világi művet tartalmazott. A verseny helyszíne a város feletti hegyen épült középkori városrész csodaszép, jó akusztikájú temploma volt, mely méltó helyszínt biztosított a reneszánsz művek megszólaltatásának.

A II. műsor a négy művet tartalmazó versenyműsor, XX., XXI.századi és romantikus művekből áll, köztük egy kötelező művel, mely a gyermekkar esetében történetesen egy magyar szerző műve: Kocsár Miklós: Salve Reginája, mely mű nehézsége folytán fokmérője a verseny színvonalának. A mű Szeged város felékérésére Rozgonyi Éva Liszt díjas karnagy számára íródott, aki a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar két vezetőjének egykori tanára. Nagy örömünkre a karnagynő is részt vett a versenyen, s vezényletével is felhangzott a mű versenyen kívül, két kórus – az erdélyi gyerekek és a portugál lányok - közös előadásában.

A verseny III. műsora egy 20 perces nyilvános esti hangverseny volt Neuchatelben, melyen a közönség volt a zsűri. Ezen az estén a svájci közönség teljesen a szívébe zárta a mosolygó, tisztán, szívből éneklő erdélyi magyar gyerekeket, minden mű után „bravo” kiáltásokkal, felállva tapsoltak, ez még inkább inspirálta az egyébként is lelkes gyermekkart.

A IV. műsor egy 40 perces nyilvános esti hangverseny volt Neuchatel környékén egy faluban, Marin-ban, mely már nem volt része a versenynek. Az Argentínából érkezett nőikarral közösen adtuk a hangversenyt, melyet spontán szerveződött közös moldvai táncház követett a közönség és a másik kórus lelkes részvételével.

Ezen kívül minden kórus fellépett a záró estén rendezett gálahangversenyen. Kórusunkat még az a megtiszteltetés is érte, hogy a négy legjobban szereplő kórus közt az utolsó napon egy rádiós hangversenyen is énekelhettünk.

 

          A fesztivál szervezői vállalták a kórusok elszállásolási, étkezési, utazási költségeit a fesztivál időtartama alatt. Abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a Neuchatel-i tó partján, a város szívében lévő szállodában kaptunk szállást. Szobáinkból a tavat láttuk, melynek túloldalán az Elő-Alpok havas sziklás hegyei szikráztak. Így a gyerekek felfedezhették Neuchatl tereit, központi épületeit, játszótereit, a tópart szépségeit. A verseny után egy másfél órás hajóútra kaptunk meghívást. Körbehajóztuk a tó természetvédelmi területeit, megcsodáltuk kristálytiszta habjait, türkízszínű hullámait.

 

 

     A karnagyokat, szervezőket a Városházán Neuchatel polgármestere is fogadta, sőt a verseny után köszönetét és gratulációját fejezte ki Románia svájci nagykövete is, aki ellátogatott a versenyre.

| Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja | Lépjen kapcsolatba velünk |
| www.erdelyitunderkert.hu | www.marosszekikodalygyermekkar.hu | Cím: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 20-26. |
| Postai címek: 545500 Szováta, Tavasz u. 91. Románia, 1092 Budapest, Knézich u. 5-7. | Telefon: +40 743 862 517, +36 30 689 01 67 |