„Ha Isten él benned, több nem kellhet” – Elindult a Csillagösvény missziós körút

Balatonboglárról indult útnak július 19-én Böjte Csabával a Balatoni Csillagösvény missziós körút, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórussal és a dévai gyerekekkel. Ötödik alkalommal járják be a Balaton környéki településeket, szereznek lelki és művészi élményt a lakosoknak és a nyaralóknak.

 

Várnai László plébános házigazdaként köszöntötte a nagyszámú közösséget. „Isten szeretete megtapasztalható abban a közösségben, mely az ő nevében gyűlik össze. Ez a szeretet eltölti a szívünket és kiárad a Szentlélek által. Vigyük magunkkal Jézus Krisztus örömhírét embertársainknak.”

Felszentelték a szovátai Marianum házat

A székelyföldi Szovátán hétfőn felszentelték az iskolanővérek Marianum háznak nevezett lelkiségi és kulturális központját. A központ több mint kétszáz Nyárád-menti és szovátai gyermek rendszeres zenei oktatását és nevelését teszi lehetővé. A magyar állami támogatással felépített épületet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte fel. 

Czakó Gabi néni BONIS BONA díjat kapott - gratulálunk!!!

Czakó Gabi néni Bonis Bona díjban részesült!!! Gratulálunk hozzá!!!

BONIS BONA
A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT

az Emberi Erőforrások Minisztériuma
a Nemzeti Tehetségprogram keretében
CZAKÓ GABRIELLA
részére
KIEMELKEDŐEN EREDMÉNYES ÉS ÁLDOZATOS
TEHETSÉGGONDOZÓ MUNKÁJA ELISMERÉSEKÉPPEN

A BONIS BONA - A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT DÍJAT ADOMÁNYOZZA

MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJAT KAPOTT KÓRUSUNK

Az Iskolanővérek szovátai misziójaként Nagy Éva Vera nővér és Czakó Gabriella által alapított Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Magyar Örökség-díjat vehetett át március 21-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Magyar Örökség-díj

A Magyar Örökség-díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. A Bírálóbizottság első elnöke, köztársasági elnökké történt megválasztásáig Mádl Ferenc professzor úr volt.

Helyi érték - kórustábor Szovátán

Ide lehet írni a tartalmat.

Mariánum Egyesület – együttműködésben az Erdélyi Tündérkert Alapítvánnyal

2014-es programjaink

 1. zenei nevelés a nyárádmenti falvakban és Szovátán

Az iskolai időben megvalósuló zenei nevelés helyszínei: Szováta, Nyárádremete, Mikháza, Jobbágytelke. A képzésbe a fent említett helységek gyermekein kívül székelyhodosi, ehedi, deményházi és nyárádköszvényesi gyerekek is bekapcsolódnak. Szovátán az S.Ilyés Lajos Általános Iskolában, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent József Házában,a Domokos Kázmér Kultúrotthonban és alkalmanként a Teleki Oktatási Központban folyik a zenei nevelés. A tanítás alapja a népdal, az egyházi ének, zenei írás-olvasás alapjai, furulyatanítás csoportban. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kórus működtetése az Erdélyi Tündérkert Alapítvánnyal együttműködve történik. Nyárádremetén, Szovátán és Jobbágytelkén kórus-utánpótlás-képző zenei előképzős csoportok működnek. Fiatal zenepedagógusok számára karnagyképzési alkalmak szerveződnek, melyek fő terepe az iskolai vakációkban tartott kórustáborok, kórusfesztiválokon, versenyeken való részvétel és az ezekre való felkészülés.

Kórustáborok, zenei –magyar kulturális táborok 2014-ben: február: Szováta – Teleki Oktatási Központ; május: Lakiteleki Népfőiskola; július: Csíksomlyó, Szováta

Főbb szereplések: Lakitelek – Falunap; Csíksomlyó - Ezer Székely Leány Találkozó, pedagógus-évnyitó mise; Siófok-Szántódpuszta-Balatonföldvár-Keszthely-Fonyód-Balatonalmádi-Balatonfüred-Veszprém – II. Balatoni Csillagösvény; Neuchatel (Svájc) – Kórusverseny (I. díj); Jobbágytelke – Bartók Centenárium; Nyárádremete – Falunap; Kolozsvár – rádiós hangverseny; Sonthoffen-Frankfurt-Unna (Németország) – jótékonysági körút.

Bartók Centenárium Jobbágytelkén

1914-ben, 100 évvel ezelőtt járt Bartók Béla a felső-nyárádmenti falvakban népdalt gyűjteni. Ennek tiszteletére emlékünnepséget rendeztek Jobbágytelkén, mely a Magyar Művészeti Akadémia kihelyezett ülésével volt összekötve. A Mariánum Egyesület Bartók Béla Emlékfalat állíttatott, melynek alapmotívumát a legközismertebb jobbágytelki gyűjtésű népdal, az "Erdő.erdő, erdő, marosszéki kerek erdő" adja. Alkotója: Nagy Zoltán, sárszentlőrinci fazekas, aki Korondon Pál Antal tanítványa volt.


Feliratkozás Erdélyi Tündérkert Alapítvány Hátrányos Helyzetű Gyerekekért RSS csatornájára

| Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja | Lépjen kapcsolatba velünk |
| www.erdelyitunderkert.hu | www.marosszekikodalygyermekkar.hu | Cím: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 20-26. |
| Postai címek: 545500 Szováta, Tavasz u. 91. Románia, 1092 Budapest, Knézich u. 5-7. | Telefon: +40 743 862 517, +36 30 689 01 67 |