Dimanikus idézet

„Ha valamit a jó Isten létre akar hozni, mindig megadja hozzá az eszközöket is.” - Boldog Gerhardinger Terézia anya

Komlói kórusverseny

2010. június: erdélyi Gyermekkar sikere a komlói Nemzetközi Kórusfesztiválon

 

     Komló - Európa Kulturális Fővárosa, Pécs közelében a Mecsek hegységben egy festői városka -  19. alkalommal rendezte meg június 18-20. között a   Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. Az észtországi Tartuból, a litvániai Vilniusból, a szlovákiai Révkomáromból és az Erdélyből érkezett Marosszéki  Kodály Zoltán Gyermekkarral magyarországi - budapesti, szolnoki, szombathelyi és a vendéglátó komlói - ének-zenei iskolákból érkezett gyermekkórusok mérték össze tudásukat, éneklő kedvüket. A fesztivál fővédnöke Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző volt. A zsűri tagjai pedig az európai kórusversenyek elismert személyiségei, úgy, mint Dr. Kollár Éva,  a KÓTA (Kórusok Országos Tanácsa) elnöke, Erdei Péter, a Kodály Intézet igazgatója, Aurel Bo (Svédország), Tillai Aurél, Lakner Tamás, Nagy Ernő, Szabó Szabolcs, Tóth Ferenc, Kertész Attila, karnagyok.

 

     Szombaton, június 19-én az Egyházzenei Kategória versenyprogramjának méltó helyszínt biztosító római katolikus templomban kezdődött a megmérettetés. „ A közönség már ott, majd a mánfai Árpád-kori templom ódon falai között is szívébe zárta a Marosszéki Kodály Gyermekkar előadásmódjukkal és udvarias fegyelmezett viselkedésükkel is példát mutató dalosait.”

 

     A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar mikházi, jobbágytelki, székelyhodosi, nyárádremetei, deményházi, nyárádköszvényesi és szovátai énekelni szerető gyerekekből áll. A kórus vezetői a szovátai Notre Dame iskolanővérek: Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera. A Gyermekkórus Fesztiválon  a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar odaadó és szép éneklésével kiérdemelte az Egyházi Zene  kategória I. díját,  a „Legszebb kórushangzásért” járó különdíjat, a „Kodály-mű legszebb megszólaltatásáért” járó különdíjat , ezenkívül a közönségdíjat .

 

     Óriási élmény volt a gyerekek számára a komlóiak lelkesedése, vastapsa, a zsűri és a közönség dicséretei, az a szerető figyelem amellyel a tiszta tekintetű, tisztán éneklő gyermekegyüttest körülvették. A „Legyen a zene mindenkié” jelmondatot választó Fesztivál szervezői és lebonyolítói remek munkát végeztek, összehangolt, odaadó, lelkes munkájuk eredményeképpen Komló a zene, az éneklő, boldog gyerekek városa lett. A különböző kórusok tagjai között kapcsolatok alakultak a négy napos gyermekbarát rendezvényen, ahol fúvószenekar kísérete, lelkes integetések közepette vonultak végig a különböző népviseletes gyermekkórusok a hegyvidéki városka főutcáján, ahol a „Miénk a város kulcsa” táncházas rendezvényt cukorka-ágyu szakította meg időről időre a gyerekek örömére, ahol első programként a sikondai strandon lubickolhattak a gyerekek, ahol a záró este a Szent Iván-éji népszokásokat idéző tűztánccal, tűzugrással, tűzzsonglőrködéssel és fergeteges táncházzal ért véget.

     A komlói szereplések mellett énekelt a kórus a mánfai Árpád-kori templomban, illetve Pécsett, több helyszínen is, s a fesztivál „jutalmaként” a debreceni élményfürdő csúszdái és „vízen járása”(waterball) zárták az egy hetes kirándulást.

| Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja | Lépjen kapcsolatba velünk |
| www.erdelyitunderkert.hu | www.marosszekikodalygyermekkar.hu | Cím: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 20-26. |
| Postai címek: 545500 Szováta, Tavasz u. 91. Románia, 1092 Budapest, Knézich u. 5-7. | Telefon: +40 743 862 517, +36 30 689 01 67 |