Dimanikus idézet

„Az ember képzésével, nevelésével jobbá tehető a világ.” - Az iskolanővérek szabályzata

Marosi Edit

Marosi Edit, egyetemista, a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Szakkollégium lakója, Debrecen, táborainkban önkéntes pedagógus

 

Drága Vera, drága Gabi!

Most olvastam a beszámolót a Kodály-versenyről...
Ülök, kicsit pityeregve örülök, és óvom azt, ami megszületett bennem.
Annyi minden volt mostanában, vizsgaidőszak, lelki zötykölődések, reménytelenség. Jó ebből kicsit kinézni, s látni, hogy
miért érdemes és hogy mennyire nem reménytelen.
Most, hogy olvasok rólatok, újra visszajönnek emlékképek a nyárról, Annáról, Csilláról, s annyira nagyon örülök nektek.
Emlékszem, amikor Moldvába menet meglestük a társasjátékot, képeket nézegettünk Kodályról, bevallom irigy is voltam picit.
Irigy a gyerekekre , hogy értenek a zene nyelvén, irigy erre az egész "kodályosságra". Mosolyogtam is, amikor definiáltad, mi is a "kodályozás". Én akkor épp így alkottam meg magamban a "kodályosság" fogalmát.

"Kodályosság" : egy szemléletmód, életigenlés a zenére, az értékre. Tisztasággal, folyamatos fejlődéssel jár együtt és nagyon mélyen emberi.

Az én gyerekkoromból sajnos kimaradt a zenetanulás. Nagyon sokáig csak valaminek a hiányát éreztem. Most (fiatal)felnőttfejjel tudom csak, hogy a zene egyszerűen egy másik szférába visz. Már nem keresek magyarázatokat arra, hogy miért hiányzik. Azt érzem és tapasztalom, hogy ha az ember a belső (Felső?) erejéből él, ösztönösen megy az értékes felé.
Ezt hozta nekem Kodály, Kodályt pedig ti. Lehet, hogy bután hangzik, de amikor láttam a társasjátékot, azt éreztem hogy muszáj visszamenni Kodályig, tanulni tőle, róla, mert mi lesz, ha egyszer én is fogom majd ezeket a gyerekeket tanítani, mégsem maradhatok szégyenben előttük:)
Örülök a sikereteknek és nagyon hálás is vagyok mindkettőtöknek, amiért dolgoztok, amiért lelkeket formáltok.  Hülye dolog ez a hála, de én ezeket úgy élem meg, hogy nem csak azokat a gyerekeket veszem számba, akiket valóban tanítotok, hanem azokat is, akikhez valamilyen módon eljuttattok valamit Kodály zenéjéből, tanításából. Hogy a nagy egész összeérjen, hálás vagyok a jövőért is, mert hiszek abban, hogy egy szemlélet igenis kihathat az életünkre, arra, hogy mi hogyan adjuk majd át az értéket (akár a zenén keresztül), énekelünk-e majd a gyermekeinknek, őrizzük-e azt, ami végső soron az élet?
Egyre inkább érzem, hogy csak így van értelme mindennek.
Köszönöm, hogy megtanulhattam tőletek a "kodályosságot", gratulálok szívből a gyerekeknek is, nagyon büszke vagyok rájuk! :)

Sokszor puszillak mindkettőtöket, marosiedit

Címke: 

| Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja | Lépjen kapcsolatba velünk |
| www.erdelyitunderkert.hu | www.marosszekikodalygyermekkar.hu | Cím: 4024 Debrecen, Szent Anna u. 20-26. |
| Postai címek: 545500 Szováta, Tavasz u. 91. Románia, 1092 Budapest, Knézich u. 5-7. | Telefon: +40 743 862 517, +36 30 689 01 67 |